Keni dëgjuar ndonjëherë për selenin? Seleni është elementi i vetëm që e mban njeriun të ri, të shëndetshëm e të fortë. Ai njihet më shumë si një antioksidues dhe katalizator për prodhimin e hormonit aktiv të tiroideve. Nëse nuk marrim selen mjaftueshëm, qelizat tona do të jenë delikate përballë viruseve, kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe shenjave të tjera të plakjes së përshpejtuar.

Ushqimet që përmbajnë selen janë: mishi i viçit, mishi i pulës, peshku, drithërat, domatet, lakra, brokoli, spinaqi, hudhrat, qepet, ushqimet e detit,çokollata, arra, fara, produkte bulmeti, oriz kaf etj.

Seleni dhe vitamina E janë sinergjist që së bashku veprojnë më fuqishëm. Si vitamina E dhe seleni janë antioksidantë dhe parandalojnë, ose të paktën ngadalësojnë plakjen.

Mungesa e selenit paraqitet me: lodhje, rënie e flokëve, hipertiroidizmi dhe sistem i dobët imunitar.

Mendohet se doza ditore e zakonshme është e rëndësishme sepse:

– ruan e elasticitetin në inde
– ka efekt antikanceroz dhe antioksidues
– forcon sistemin imunitar
– trajtimin e gjendjeve tiroide
– sëmundjeve të zemrës
– ndihmon në trajtimin dhe parandalimin e zbokthit,si dhe shumë problemeve të tjera të trupit.