Ju nuk duhet të jeni anglez për të ditur rreth kohës “teatime” . Çaji pasdite shkon me disa emra, duke përfshirë “çaj të ulët” për karriget dhe tavolinat e ulëta, “çajin e vogël” apo edhe “çajin e dhënë” për mënyrën se si janë shpërndarë kupat. Në konfuzion, ajo u zhvillua në të njëjtën kohë si një tjetër rast tërësisht i ndarë gjatë së cilës çaji konsumohej me ushqim gjatë pasdites: “çaji i lartë” (i cili gjithashtu quhej “çaji i madh” ose “çaji i mishit”). Njerëzit pinë çaj në pasdite, para se “teatime” të bëheshe një ritual, por nuk ishte deri në epokën e Viktorias që u kristalizua me të vërtetë si një ngjarje specifike. Pra, si filloi kjo traditë?

Duke u Ngarkuar...

Megjithëse koha u shfaq si një ritual i veçantë pasdite në vitet 1840, rrënjët e saj mund të gjurmohen deri kur çaji arriti për herë të parë në Angli rreth dy shekuj më parë, thotë Jane Pettigrew, një ekspert për historinë e çajit dhe autor i librave të shumtë mbi këtë temë .

Kur çaji erdhi për herë të parë në Angli në vitet 1650 dhe 1660, nga Kina, ishte një artikull luksoz i arritshëm vetëm për klasat e sipërme. Ashtu si kafeja, ajo u konsumua së pari në kafenetë publike, thotë Julie Fromer . “Një luks i domosdoshëm” shqyrton çajin në reklamat dhe literaturën viktoriane.

- SPONSOR -