Sot, 25 prill, është Dita e Çlirimit. Fundi i pushtimit nazifashist është një moment që ka shënuar thellësisht historinë e vendit Italian dhe festohet në ditën kur Komiteti Kombëtar i Çlirimit Alta Italia, në vitin 1945, shpalli çlirimin e qyteteve të Milanos dhe Torinos . Një parti, e themeluar në vitin 1946 nga presidenti Alcide De Gasperi, i cili merr fjalët e së përditshmes Il Popolo, i cili shkroi në faqen e parë të 25 prillit 1945, “Italia është e lirë. Italia do të ringjallej “.

Një mesazh që duhet të rezonoje sot më shumë se kurrë kundër të gjitha diskriminimeve që çojnë në ndarje, sepse liria është gjithashtu zgjedhja për të mos jetuar në frikën e armiqve të imponuar. Një mesazh i cili do të jetë bartës i shumë iniciativave që do të mbahen në territorin kombëtar duke filluar nga procesioni ANPI në Milano që do të fillojë nga corso Venezia, pas takimit të planifikuar në 14.

Përgjatë rrugëve të qendrës do të arrini në shesh Duomo, ku kryebashkiaku Giuseppe Sala, Susanna Camusso, Carla Nespolo dhe Don Luigi Ciotti dhe Liliana Segre do të ndërhyjnë në orën 15.30.

Më 25 prill, edhe në Milano, në Casa della Memoria në orën 18.00 do të mbahet shfaqja teatrore “Territori resistenti”, kuruar nga TTT – Teatri del Territorio. Gjithashtu në Romë ANPI do të organizojë marshimin nëpër rrugët kryesore duke filluar nga ora 9.30 nga Koloseu për të përfunduar në Piazzale dei Partigiani. Gjithashtu në Romë, shtypës i Tor Bella Monaca Theatre do të mbahet shfaqja e dyfishtë në dy pjesë të R-Existences dhe Liber-Actions. Në Torino në varrezat monumentale, Piazzale Carlo Tancredi Falletti di Barolo, në ora 10:00 do të mbahet përkujtim i të rënëve, pasuar nga një procesion me depozitimin e kurorave me gurë. Gjithashtu në Turin, në kinemanë Massimo, Shoqata e Muzeut Kombëtar të Kinemave organizon shfaqjen, në orën 16:00, të dokumentarit La lunga resistenza nga Luciano D’Onofrio.

Për të festuar 25 prill kemi krijuar një galeri me fotot nga  filmat më të mirë të dedikuar për Çlirimin.