Caracat, frutat e famshme të fëmijërisë të cilat janë konsideruar si shenjë dalluese e kopshteve dhe baçeve në shumë zona të vendit tomë.  Këto lloj frutash  në Shqipëri njihen edhe me emër tjëtër si çercem dhe nuk kanë arritur të jenë në qendër të vëmendjes së konsumatorit. Janë pjës e fëmijërisë por edhe e traditës  sonë kombëtare si fruta pylli. Por së fundmi këto fruta mungojne madje edhe në formën e bimëve decorative qe njerëzit I kanë përdorur.Caracat nuk shiten në asnjë dyqan apo market. Ato mund t’i gjesh vetëm tek shitësit e rrugës të cilët mund të të ofrojnë një grusht me caraca të mbështjella në një copë letër.

Por  ne duhet  të dijmë dhe njohim vlerat e caracave. Ky frut me shije të ëmbël, me tul të thate si hurmat e Arabisë.

- SPONSOR -Smiley face

Por e vërteta që duhet të dijmë se caracat kanë 14.35 % proteina, gjithashtu të pasura me acid fosfori dhe minerale. Kjo kokërr është një burim i mirë ushqyesish dhe përfiton nivel të lartë karbohidratesh, proteinash dhe yndyrnash.

Kurojnë semundje të ndryshme

Caracat përdoren për të trajtuar një sërë sëmundjesh dhe simptomash si ato të cikleve menstruale me gjakderdhje të rënduar ose të pakët, dhe dhimbjet e barkut. Ato funksionojnë edhe si qetësues për njerëzit që vuajnë nga ulçera peptike, diarea dhe dizenteria. Lëvorja e pemës së caracave është përdorur për të trajtuar problemet me fytin dhe përshpejtuar proçesin e lindjes dhe kuruar.

- SPONSOR -Smiley face