Filozofia e Yogës, shpesh e përmendur thjesht si yoga, është një nga gjashtë darshanët kryesorë, ose shkollat ​​ortodokse të Hinduizmit. Origjina e kësaj filozofie është e paqartë, por referencat e para mund të gjenden në Upanishads nga mijëvjeçari i parë B.C.E.

- SPONSOR -Smiley face

Yoga është një filozofi dualiste, që punon me dy realitete themelore: purusha, që do të thotë “vetëdije e pastër” dhe prakriti, që do të thotë “çështje”. Çdo qenie e gjallë është një formë e lidhjes së këtyre dy realiteteve dhe çdo qenie e gjallë konsiderohet një bashkim i trupit dhe mendjes. Rruga e yogës udhëhiqet nga parimet etike, yamas dhe niyamas, dhe përfundimisht duhet të rezultojë në moksha (çlirim shpirtëror).

Filozofia e yogës është e lidhur ngushtë me njërën nga gjashtë shkollat ​​e tjera të hinduizmit, Samkhya, por ndryshe nga Samkhya, joga pranon konceptin e Zotit, të përshkruar nga Patanjali si Ishvara. Disa studiues e përshkruajnë filozofinë e yogës si “Samkhya me Zotin”. Ndërsa Samkhya shprehet se njohuria është e vetmja rrugë për në moksha, joga thotë se ajo duhet të kombinohet me praktikën sistematike, ose eksperimentimin personal.

Shfrytëzimi i Energjisë Universale për Hea Filozofia kryesore e jogës është e thjeshtë: mendja, trupi dhe shpirti janë të gjitha një dhe nuk mund të ndahen qartë. Megjithatë, ekziston një mori idesh filozofike të zhvilluara duke parë dimensionet më të thella të trupit, mendjes dhe shpirtit të cilat kanë shpjegime pafund/mulliri.al

- SPONSOR -Smiley face