Cilat janë shkaktarët tuaj të vetë-sabotimit? Mesatarisht, kemi dhjetëra mijëra mendime në ditë, por ne nuk i regjistrojmë shumicën e tyre. Ne kemi tendencë të injorojmë mendimet më të përsëritura, të vazhdueshme, të tilla si ato që na marrin përmes ritualit tonë të korrjes në mëngjes ose në udhëtimet tona të përditshme. Ajo që ne bëjmë është nxitur aq shumë nga zakoni, sa nuk duhet të mendojmë vetë në çdo hap. Për të ndierë se si funksionon kjo, provoni të lani dhëmbët me dorën tuaj jo të rëndësishme. E çuditshme, apo jo? Sidoqoftë, ekziston një lloj tjetër i mendimit automatik që nuk është aq i përhapur. Megjithatë, këto shkaktues të vetë-sabotimit bëhen aq të zakonshëm sa që mendjet tona vështirë se i vërejnë ato – të ngjashme me llojet e mendimeve që na marrin në rutinat tona të përditshme. Ne vetëm bëhemi të vetëdijshëm për pasojat e tyre përmes sjelljeve që çojnë në punë pa rrugëdalje, shëndet të dobët kronik, marrëdhënie jo të kënaqshme dhe ëndrra të prishura. Vetë-sabotimi nuk del nga askund, megjithëse mund të duket sikur e bën. Mënyra se si mendoni për veten dhe situatën tuaj ka shumë të bëjë me mënyrën se si ju përfshiheni në sjellje vetë-mposhtëse. Imagjinoni një nga ato karikaturat e vjetra, ku një personazh i cili ishte përballur me një vendim do të kishte një engjëll në njërën shpatull dhe një djall në shpatullën tjetër, duke u përpjekur të ndikojë në to. Provoni si mund, karakteri shpesh u ndikua nga djalli që pëshpëriste në veshin e tyre edhe nëse nuk dëshironin të lëkundeshin në atë drejtim. Mendimet tona negative nuk janë domosdoshmërisht të këqija, dhe nganjëherë zërat janë gati të pakuptueshëm, por ndikimi i tyre mund të jetë jo më pak i përhapur dhe i fuqishëm, duke ju bërë që të veproni në mënyra që mund të mos jenë në interesin tuaj më të mirë ose të mos përputhen me qëllimet tuaja dhe vlerat. Një mënyrë tjetër që këto mendime negative mbahen nën radar kanë të bëjnë me mënyrën e funksionimit të trurit tonë. Truri ynë po përpiqet vazhdimisht të ruajë energjinë dhe burimet, në mënyrë që të ketë mjaft lëng në dispozicion nëse dhe kur ndodh diçka me të vërtetë ndikuese që kërkon vëmendjen tonë dhe kërkon zgjidhjen e problemeve në kohë të madhe. Studimet e reja kanë treguar se kur kafshët janë të ekspozuar ndaj një breshëri të stimujve të ngjashëm, qelizat frenuese që janë më të efektshme për energji marrin përsipër, duke çuar në një rënie të qelizave ngacmuese që aktivizohen kur stimujt janë të rinj ose unikë. [I] Përkthimi: përpunimi i informacionit të vjetër dhe të përsëritur bëhet i automatizuar dhe truri i jep përparësi përpunimit të informacionit të ri me çdo burim që ka. Kjo e vërtetë e trurit është përdorur si një hile e jetës nga udhëheqësit botërorë dhe mogulët e biznesit. Disa kanë ndihmuar trurin e tyre për të ruajtur energjinë e çmuar duke veshur të njëjtën veshje ose duke ngrënë të njëjtën drekë çdo ditë, duke automatizuar vendime që janë më pak të rëndësishme, kështu që ata nuk pësojnë lodhje të vendimeve kur përballen me çështje madhore që mund të ndikojnë në qindra ose mijëra njerëz. Tendenca e trurit tuaj për të mos e bërë rregullisht në rutinat mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme në shumë rrethana, por i njëjti mekanizëm i dobishëm mund të shtypë edhe mendimet e përsëritura që gërryen vetë-konceptin tonë, sjelljet dhe mënyrën se si ne bashkëveprojmë me të tjerët. Truri e injoron këtë mashtrim negativ, duke menduar, “Hej, kjo nuk është asgjë e re,” duke lejuar që këto mendime të vazhdojnë dhe të bëjnë kërdi nën sipërfaqe. Mendjet tona përpiqen për bashkëtingëllimë konjitive. Ne dëshirojmë të arrijmë harmoninë midis mendimeve dhe veprimeve, dhe të urrejmë disonancën njohëse, e cila ndodh kur mendojmë në një mënyrë dhe veprojmë një tjetër. Kur kemi mendime negative, sjelljet tona zakonisht ndjekin padinë, dhe kjo është kur ne mund të gjejmë veten duke vepruar kundër interesave tona më të mira. [Iv] Në fakt, ne përjetojmë shqetësim mendor kur mbajmë dy ose më shumë besime, ide ose vlera kontradiktore në mendjet tona njëkohësisht. Ne gjithashtu e ndiejmë këtë shkëputje kur bëjmë gjëra që bien në kundërshtim me bindjet tona dhe kur ndeshemi me informacione të reja që sfidojnë ndonjë prej besimeve tona të mbajtura thellë. Mendjet tona preferojnë të konfirmojnë atë që ne tashmë dimë, një fenomen që psikologët e quajnë paragjykim konfirmimi.

- SPONSOR -Smiley face