Vaksina e koronavirusit mund të ishte e gatshme këtë vjeshtë, thonë studiuesit e Universitetit të Oksfordit pas gjykimit të madh. Studiuesit e Universitetit të Oksfordit janë të bindur se mund të krijojnë një problem për sëmundjen e pashërueshme brenda tetë muajve të ardhshëm. Ky ‘skenar më i mirë’ është shumë më shpejt sesa u parashikua më parë. Këshilltari kryesor shkencor i Britanisë tha që do të ishte të paktën 2021 derisa të bëhej gati një vaksinë. Por ekipi i Oksfordit, një nga qindra garat në të gjithë botën për të zhvilluar një kurë COVID-19, paralajmëroi se do të jetë ‘sfiduese’ nëse majat e shpërthimit para një teli janë gati për prova. Me asnjë provë të disponueshme për të identifikuar kush është infektuar mund të jetë e vështirë të gjesh njerëz të pa ekspozuar të marrin pjesë në gjyq, thonë studiuesit. Më shumë se 500 vullnetarë të moshës midis 18 dhe 55 vjeç janë regjistruar në gjyq dhe do të fillojnë testimet deri në fund të muajit. Modelimi nga studiuesit në Universitetin e Uashingtonit parashikon se Britania do të arrijë kulmin e saj në 17 Prill. Deri më tani virusi ka vrarë 7.100 dhe infektuar 55,000 në MB. Studiuesit i thanë Telegrafit: ‘Skenari më i mirë është që deri në vjeshtën e vitit 2020 kemi rezultatet në lidhje me efektivitetin e vaksinës nga një gjykim i fazës III dhe aftësisë për të prodhuar sasi të mëdha të vaksinës.’ Ata pranuan se kjo kornizë kohore ishte ‘shumë ambicioze’ shumë gjëra mund të merreshin me atë objektiv.

- SPONSOR -Smiley face