Është e habitshme se si një student turk ka dizajnuar një pajisje që mund t’i mbrojë fëmijët nga abuzimet e mundshme kryesisht nga dadot. Studenti turk i inxhinierisë kompjuterike në Universitetin Selçuk në qytetin juglindor të Konyas quhet Mevlut Kagan Balga, 21-vjeç, ka emërtuar pajisjen e tij “Cingoz” e cila përktheht “ sy vigjilent”. “Nganjëherë dhuna nga dadot është raportuar në lajme. Prindërit ua besojnë fëmijët e tyre të tjerëve kur punojnë. Prindërit e vendosin një kamerë në modulin, të cilin e vendosin në gjoksin e fëmijës ose pacientit. Më vonë, imazhet e kapura nga pajisja dërgohen në kohë të caktuara në një faqe interneti të zhvilluar për pajisjen. Qasja tek imazhet mund të bëhet pasi të futen në sistem emri i përdoruesi dhe fjalëkalimi. Pajisja dërgon njoftim nëse zbulon një fytyrë të panjohur pranë fëmijës”, tha Balga.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mevlüt Kağan Balga’nın tasarladığı “Cingöz” isimli mobil cihaz, anne-babalara çocuklarının takibini kolaylıkla yapma imkanı sağlayacak. Üniversite öğrencisi Balga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cihazı Prof. Dr. Fatih Başçiftçi’nin danışmanlığında herhangi bir destek almadan bir yıllık çalışma sonucu geliştirdiğini söyledi. ( Engin Özekinci – Anadolu Ajansı )

Mevlut Kagan Balga pretendon se pajisja e tij është miqësore dhe mund të lidhet për një person, ndërsa për përdorimin e modeleve të tjera duhet që ato të instalohen në çdo dhomë. Pajisja mund të ndihmojë edhe pacientët që vuajnë nga sëmundja e Alzheimerit, gjë që rezulton në humbjen e kujtesës.

- SPONSOR -Smiley face

- SPONSOR -Smiley face