Ëndrrat kanë qenë gjithmonë pjesë e pashpjegueshme e jetës sonë dhe psikologët apo shkencëtarët janë përpjekur që t’i japin shpjegime ëndrrave por gjitmonë kanë hasur vështirësi.
Ata që preferojnë anën abstrakte, duan t’i interpretojnë ëndrrat sipas librave të ndryshëm të ëndrrave dhe besojnë se mund të parashikojnë të ardhmen.
Por psikologët mendojnë se ëndrrat pasqyrojnë me saktësi gjendjen tonë aktuale dhe se nënndërgjegjja jonë përpiqet të na tregojë diçka të rëndësishme përmes ëndrrave herë pas here. Secili nga ne i sheh këto lloj ëndrrash herë pas here. Ato janë shkaktuar nga instinktet tona antike, një kod kulturor, përvoja e të parëve tanë dhe përvoja personale.
Një psikologe dhe një eksperte në fushën e ëndrrave, Patricia Garfield, i quan ato ëndrra universale.
“Ëndrrat universale ndryshojnë midis popujve të ndryshëm. Ato janë aq të vjetra sa njerëzimi dhe po aq të përhapura sa globi ynë”, është shprehur Garfield.
Patricia Garfield ndjek të njëjtin ritual çdo ditë. Sapo zgjohet ajo regjistron gjithë ëndrrat e saj.
Nëse do të kishte një kategori në Librin e Rekordeve Botërore në Guinness për shumicën e revistave të ëndrrave, Garfield do të ishte në të.
Ky mund të jetë një veprim i pazakontë, por jo për një studiuese ëndrrash.
Më poshtë do të shpjegojmë disa ëndrra që të gjithë mund t’i kemi parë:
Ndjesia e rënies
Ne shohim shpesh ëndrra sikur bie nga një lartësi. Sipas psikologut Ian Wallace, një ëndërr për rënien simbolizon frikën e humbjes së kontrollit.
Ju nuk mund të kontrolloni më diçka në jetën tuaj sepse disa ndryshime drastike për të cilat nuk ishit të gatshëm ndodhën në jetën tuaj.
Mendoni se në cilën sferë të jetës ju ka ndohur kjo luhatje në punë, marrëdhënie, financa, shëndet, etj. Ndiheni më të shtypur ose të prekshëm si dhe mënyrat për ta korrigjuar atë.

- SPONSOR -Smiley face

Ndjesia sikur të kanë rënë dhëmbët

Nënndërgjegjja jonë interpreton dhëmbët si një armë, treguesin e forcës dhe aftësinë për të “kafshuar” një pjesë të botës.
“Ndoshta, kohët e fundit jeni ndierë të paarmatosur dhe të pafuqishëm në botën e vërtetë”, kështu shpjegon Penney Peirce.
Një eksperte tjetër që studion ëndrrat për shumë vite, Patricia Garfield lidh ëndrrat me dhëmbët me zemërimin e fshehur.
Si rregull, kur shtypim zemërimin ne shtrëngojmë nofullat, dhe dhëmbët. Kjo ëndërr mund të jetë duke sinjalizuar se është koha e duhur për të hequr qafe ndjenjat negative.

Dështimi në provim ose në një performancë publike.

Do të bëni një provim dhe papritmas do të kuptoni se nuk mbani mend asgjë ose nuk mund të thoni asnjë fjalë kur qëndroni para një turme të madhe.
Këto ëndrra mund të përjetohen jo vetëm nga nxënësit dhe fëmijët e shkollës, por edhe nga njerëzit që janë diplomuar shumë kohë më parë.
Ka të ngjarë që ju të keni stresuar pak para se të flini ose keni qenë tejet i shqetësuar për diçka.
Në këtë rast, është më mirë të bëni një pushim të shkurtër dhe të relaksoheni.

Rroba të papërshtatshme

Ju e shikoni veten në një vend publik duke veshur rroba të papërshtatshme ose duke mos veshur asgjë.
Në këtë situatë, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje ndjenjave që keni hasur në ëndrrën tuaj.
Këto ëndrra zakonisht përcillen nga një ndjenjë turpi dhe sikleti.
Psikologu Ian Wallace thotë: “Do të thotë që të ndjeheni të prekshëm në punën tuaj të re ose në marrëdhënien tuaj të re dhe keni frikë se të tjerët do të mësojnë për dobësitë dhe disavantazhet tuaja”.

Ndjesia sikur dikush po të përndjek

Ëndrrat e tilla kanë disa kuptime të ndryshme. Një ekspert në fushën e ëndrrave, Lauri Loewenberg thotë se njerëzit që kanë tendencë për të shmangur konfliktin, të cilët kanë frikë do të kenë ëndrrën e përsëritur për t’u ndjekur.
“Kushtojini vëmendje sendit që ju ndjek, pasi simbolizojnë një ndjenjë ose situatë të pakëndshme për të cilën përpiqeni të mos mendoni në jetën reale”, ka thënë eksperti.
Mund të jetë borxh ose varësi. Ekziston gjithashtu një teori që thotë se ëndrrat për të ikur nga dikush janë thjesht jehona e instinkteve primitive që janë në gjenet tona falë etërve tanë, sepse vazhdimisht vraponin nga grabitqarët.
Katastrofë apo apokalips
Secili prej nesh ka ëndërruar për fatkeqësi natyrore. Këto ëndrra mund të tregojnë probleme personale që kanë dalë jashtë kontrollit ose janë rezultat i ndjenjës së kërcënuar nga diçka.
Sigurisht, mesazhet e vazhdueshme në media për katastrofat dhe akte terroriste përkeqësojnë situatën gjithashtu. Si rezultat, ne fillojmë të ndjehemi të prekshëm në botën moderne.
Ndjesia sikur mjetet shkatërrohen
Ju përpiqeni të përdorni disa vegla ose pajisje dhe ajo prishet menjëherë. Për shembull, telefoni juaj ndalon së funksionuari dhe nuk mund të telefononi askënd.
Sipas Patricia Garfield, këto ëndrra më shpesh i përjetojnë gratë dhe simbolizojnë shqetësimet për marrëdhëniet ose humbjen e një lidhjeje emocionale me dikë.
Ndjesia sikur je shtatzënë
Sado e çuditshme të duket, nuk janë vetëm gratë që mund të kenë ëndrra për shtatzëninë.
Psikologu David Bedrick thotë se shtatzënia simbolizon diçka të re që rritet brenda nesh. Ju në mënyrë të ndërgjegjshme ëndërroni të “lindni” një projekt të ri krijues tërheqës.
Mund të jetë gjithçka nga të shkruarit e një libri deri në riparimin e një shtëpie. Nëse nuk jeni shtatzënë në jetën e vërtetë, mund të kërkoni përmbushje pasi të keni një ëndërr të tillë.
Ndjesia sikur vonohesh për diku
Ëndrrat që ju keni vrapuar pas një treni ose vraponi për një takim të rëndësishëm mund të ndodhin mjaft shpesh.
Sipas një eksperti të ëndrrave, Michael R. Olsen, ato mund të simbolizojnë frikën e humbjes së diçkaje shumë të rëndësishme në marrëdhëniet tuaja ose në edukimin e fëmijës tuaj.
Nëse vazhdimisht jeni të mbingarkuar dhe nuk keni shumë kohë për të realizuar gjëra në jetën reale, nënndërgjegjia juaj po sinjalizon se është koha që ju të rishikoni programin tuaj dhe të lironi kohën për gjëra me të vërtetë të rëndësishme.

- SPONSOR -Smiley face