Ludwig van Beethoven

Kompozitori legjendar Ludwig Van Beethoven ka thënë se ka vuajtur nga depresioni si dhe çrregullime bipolare. Kjo, natyrisht,  përveç alkoolizmit të tij, një kusht që përfundimisht çoi në vdekjen e tij për shkak të dëmtimit të mëlçisë. Në librin “Diagnostikimi i gjeniut: Jeta dhe vdekja e Beethovenit”, autori François Martin Mai vunë re se Beethoven tregoi ndryshime të menjëhershme të gjendjes shpirtërore duke shkuar, nga energjik është shtyrë në depresion dhe vetëvrasje, duke treguar lartësitë dhe uljet që lidhen me çrregullimin bipolar.

- SPONSOR -Smiley face

VAN GOGH

Shumë prej tyre kanë menduar se cili eshte shkaku i sëmundjes mendore të Van Gogut. Është thënë se piktori ka vuajtur nga depresioni, çrregullimi bipolar, hallucinacione dhe episode të çrregullimeve. Ai përfundimisht kreu vetëvrasje në 1890 në moshën 37 vjeç. Me kalimin e kohës, disa studiues i kanë fajësuar kushtet e tij ne lidhje me dashurine, ndërsa të tjerë kanë spekuluar se ai kishtenje semundje te trasheguar nga paraardhesit e tij që mund të përfshinte shumë simptoma të tij si historinë e tij të sëmundjes mendore. Cilido qoftë shkaku, Van Gogh pati një jetë të vështirë të rrënuar nga depresioni që përfundimisht rezultoi në vdekjen e tij.

David Foster Wallace

David Foster Wallace, i njohur për romanin e tij “Infinite Jest, bëri vetëvrasje tragjike duke u varur në oborrin e tij në vitin 2008.  Wallace vuajti nga një depresion i thellë, ai tha se herae pare që kishte patur depresion ishte kur studionte ne kolegjin Amherst. Tre vjet para vdekjes së tij, Wallace kishte spekuluar një vetëvrasje në fjalimin e tij  në Kolegjin Kenyon.

- SPONSOR -Smiley face