Trendet ndryshojnë gjatë gjithë kohës, por ju mund të bëheni pjesë e tyre me stilet e fundit duke parë në televizor se si vishen personat tuaj të famshëm, të preferuar. Nëse nuk i pëlqeni ata, atëherë mund të keni një stilin tuaj personal. Trendet e modës ndryshojnë aq shpejt sa ndonjëherë është e vështirë të vazhdosh t’i ndjekësh. Megjithatë, edhe tendencat e modës së vjetër mund të të tregojnë pak histori nga ajo kohë. Duke u ndalur në ato vite, njerëzit e veshur mund t’ju ndihmojnë të imagjinoni se si ishte një vend 30, 40 apo 100 vjet më parë.

- SPONSOR -Smiley face

Ja se si moda ka ndryshuar në shekullin e kaluar: 1920 Vitet 1920 ishin kohë emocionuese në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën. Lufta e Parë Botërore mbaroi. Njerëzit kishin punë dhe bënin para. Të drejtat e grave po ndryshonin. Një vit më parë, saktësiht më 1919 në SHBA, gratë morën të drejtën për të votuar. Në përgjithësi, njerëzit ndjeheshin mirë dhe kjo reflektohej edhe në veshjet e tyre. Gratë u veshën në stilin flapper “Zogu i ri”. Moda e tyre përfshinte veshjet me qime, të shkurta dhe të shndritshme. Meshkujt veshën kostume, kapanxhere dhe kapele në formë helikopteri. 1950 Ashtu si në vitet 1920, stili në vitet 1950 pasqyroi lumturinë e njerëzve pas përfundimit të një tjetër lufte. Lufta e Dytë Botërore mbaroi, dhe moda ndryshoi si rezultati fundit të saj.

Gjatë kësaj kohe, gratë dhe veshjet treguan figurat e tyre më së shumti. Hair styles ndryshuar nga flokët e shkurtër të viteve 1920, në një stil më të gjatë dhe me kaçurrela. Për meshkujt, vitet 1950 sollën stilin greaser (meksikan). Njerëzit mbanin xhinse, një bluzë të bardhë dhe xhaketa lëkure të zeza. 1970 Veshje gjatë kësaj periudhe kohore ishin të gjalla dhe përfshinin lidhëse me ngjyra, pantallona, dhe minifunde. Për herë të parë gratë dhe burrat kishin flokë të gjata. Burrat gjithashtu filluan të mbanin mustaqe dhe mjekra. Më 1970 njerëzit u dhanë së tepërmi ndaj muzikës. Edhe rrobat e njerëzve e reflektuan harenë e saj. 1980 Vitet 1980 u ndikuan edhe më shumë nga muzika.

Gjatë kësaj kohe muzika punk rock, rap, metal dhe heavy metal u bënë shumë popullore. Flokët e grave dhe bizhuteritë ishin të mëdha. Përbërja e tyre ishte e shndritshme me shumë ngjyra. Njerëzit e përfshirë në botën e punk rock-ut vazhduan të visheshin me te zeza. Burrat dhe gratë përgjithsisht veshën trikot me ngjyra. 1990 Njerëzit e viteve 1990 ishin më me këmbë në tokë se në vitet ‘70 apo ‘80. Gratë ende kishin flokë të gjata. Shumë njerëz veshën xhinse dhe këmisha së bashku me këpucë Converse. Ky stil u bë shumë popullor. Gjatë kësaj kohe, shumë njerëz gjithashtu filluan të merreshin me detaje, më shumë se në dekadat e tjera.

Sot, njerëzit vishen në bazë të ndikimeve të ndryshme. Disa zgjedhje të modës janë të bazuara edhe në pamjen e dekadave të fundit, si ato për të cilat u ndalëm në këtë përshkrim. Duhet thënë se trendet ndryshojnë gjatë gjithë kohës, por ju mund të bëheni pjesë e stileve të fundit duke parë televizor ose çfarë veshin vip-at. Nëse nuk i pëlqeni ata krijoni stilin tuaj. Pra, vishni çdo gjë që ju pëlqen sot!

Përgatiti: Endrit Hoxhaj

- SPONSOR -Smiley face