Ka shumë informacione që qarkullojnë në lidhje me dhunën seksuale dhe njerëzit e prekur nga ajo. Mitet e mëposhtme janë të zakonshme dhe mund të ndikojnë tek të mbijetuarit e sulmit ose abuzimit, si dhe sjelljen dhe efektivitetin e miqve, familjes, mjekësisë, shërbimit social dhe personelit të zbatimit të ligjit. Kjo fletë do të ndihmojë në sqarimin e disa prej miteve më të zakonshëm.

- SPONSOR -Smiley face

Miti: Sulmi seksual është një akt epshi dhe pasioni që duhet të kontrollohet.
Fakti: Sulmet seksuale kanë të bëjnë me fuqinë dhe kontrollin dhe nuk motivohen nga kënaqësia seksuale. [1]

Miti: Nëse një viktimë e sulmit seksual nuk lufton prapa, ata duhet të kenë menduar se sulmi nuk ishte aq i keq ose ata e donin atë.
Fakt: Shumë të mbijetuar përjetojnë palëvizshmëri tonike ose një “reagim të ngrirë” gjatë një sulmi ku ata nuk mund të lëvizin fizikisht ose të flasin. [2]

Miti: Shumë viktima gënjejnë se raportohen ose japin raporte false.
Fakti: Vetëm 2-8% e përdhunimeve raportohen në mënyrë false, e njëjta përqindje si për felonitë e tjera. [3]

Miti: Një person nuk mund të sulmojë seksualisht partnerin ose bashkëshorten.
Fakt: Gati 1 në 10 gra kanë përjetuar përdhunime nga një partner intim në jetën e tyre. [4]

Miti: Sulmet seksuale më së shpeshti ndodhin në publik ose jashtë saj.
Fakti: 55% e dhunimeve ose viktimave të sulmeve seksuale ndodhin në ose afër shtëpisë së viktimës, dhe 12% ndodhin në ose afër shtëpisë së një miku, të afërmi ose të njohuri. [5]

Miti: Përdhunimi nuk ndodh kaq shpesh.
Fakt: Ekziston mesatarisht 293.066 viktima të moshës 12 ose më të vjetër të dhunimit dhe sulmeve seksuale çdo vit në SHBA Kjo do të thotë se 1 sulm seksual ndodh çdo 107 sekonda. [6]

Miti: Njerëzit që janë sulmuar seksualisht do të jenë histerikë dhe  qajnë shpesh, kanë ndryshim humori dhe vuajnë nga skizofrenia dhe herë pas here në momente të caktuara qajnë kur një vepër apo një moment i kujton diçka.

Fakt: Të gjithë i përgjigjen ndryshe traumës – disa mund të qeshin, disa mund të qajnë dhe të tjerët nuk do të tregojnë emocione. [7]

Miti: Burrat nuk janë viktima të dhunës seksuale.
Fakt: 1.5% e të gjithë burrave janë dhunuar dhe 47% e burrave biseksual kanë përjetuar një formë të kontaktit seksual të padëshiruar gjatë jetës së tyre.4

Miti: Veshja e veshjeve të zbuluara, sjellja provokuese ose pirja shumë do të thotë se viktima “po e kërkonte atë”.
Fakti: Autori i dhunës zgjedh viktimën – sjellja e viktimës ose zgjedhja e veshjeve nuk do të thotë se ata janë duke u pajtuar për aktivitetin seksual. [8]

Miti: Nëse një prind mëson një fëmijë të qëndrojë larg të huajve, ata duhet të dhunohen.
Fakti: 60% të rasteve të abuzimit seksual të fëmijëve kryhen nga dikush që fëmija e njeh jashtë familjes, dhe 30% sulmohen nga anëtarët e familjes ose njerëz përreth shkollës apo universitetit ku kanë studiuar. [9]

Miti: Të jesh i sulmuar seksualisht nga dikush me të njëjtën gjini mund ta bëjë një person homoseksual ose lezbike.
Fakti: Sulmi zakonisht nuk bazohet në preferencat seksuale të viktimës ose dhunuesit, dhe për rrjedhojë nuk ndryshon domosdoshmërisht orientimin seksual të viktimës. [10]

Miti: Personat me aftësi të kufizuara janë në rrezik të ulët për sulm seksual.
Fakti: Personat me aftësi të kufizuara janë viktima të sulmit seksual dy herë më shumë sesa personat pa aftësi të kufizuara.6

Miti: prostitutat nuk mund të dhunohen sepse ato e  shesin seksin vet.
Fakti: Prostitutat kanë të drejtë të japin dhe marrin pëlqimin për çdo veprimtari seksuale, dhe për këtë arsye mund të dhunohen ashtu si kushdo tjetër. [11]

 

- SPONSOR -Smiley face