Nëse jeni si shumica e njerëzve, virusin COVID-19 e keni gjithë kohës të fiksuar, edhe nëse nuk jeni i sëmurë. Ju mund të ndjeheni të lodhur, të shqetësuar, apatikë, me ankth, fhe  irrituar, Ju madje mund të jeni të zemëruar ose të neveritshëm sepse mendoni se disa njerëz nuk e marrin seriozisht pandeminë, ndërsa të tjerët po mbizotërojnë dhe panikohshëm. Ju mund të besoni se thirrja për distancim shoqëror është e pajustifikuar ose qeveria ka humbur kontrollin.  Ne kemi një zgjedhje: ne mund t’i nënshtrohemi presionit psikologjik të pandemisë ose të përdorim mundësinë për të nxitur rritjen personale. Ju me siguri e dini nga përvoja kur gjërat ndjehen të pashpresë dhe kohërat janë të vështira, ne pushojmë të mendojmë, të ndjehemi dhe të bëjmë gjëra që nuk i kishim konsideruar ose as nuk i kishim menduar të jetë e mundur gjatë kohërave më të begata.

Mos u çuditni nëse nuk keni vërejtur ndonjë ndryshim sepse kur shpërqendroheni nga një armik i jashtëm si kaosi i Corona është e zakonshme të mos keni vetëdije se si evoluojnë besimet dhe sjelljet tona. Për dallim nga atributet e theksuara fizike që dallojnë qeniet njerëzore, shënuesit psikologjikë, siç janë besimet, preferencat dhe pritjet personale, kundërshtojnë vëzhgimin e drejtpërdrejtë dhe janë edhe më të vështira për t’u interpretuar saktësisht (Hoffman, 2015). Njerëzit janë shumë keq në vetëvlerësimin, duke bërë që studiuesi kryesor i besimit David Feldon të deklarojë në një studim se “vetë-shpjegimet e pjesëmarrësve janë kryesisht të pasakta” (2010, f. 395).

- SPONSOR -Smiley face

Farë po ndodh me të vërtetë dhe si po ju ndryshon në heshtje COVID-19? Ekzistojnë të paktën shtatë mënyra të mundshme:

Ju e kuptoni atë që keni marrë si të mirëqenë. “Kriza e koronës” na ka detyruar të kuptojmë se shumë nga mënyrat tona të zakonshme të jetës nuk janë të garantuara. Pavarësisht nga pasuria, përkatësia etnike, mosha, bindjet politike ose ndonjë dallim tjetër individual, ne po kolektivisht po ndiejmë pasojat e virusit. Socializimi është i kufizuar dhe shumë prej nesh nuk janë në gjendje të kryejnë funksionet themelore të punëve tona (nëse jemi me fat që kemi ende një). Nevojat janë të pakta. Kur e pranojmë fatin tonë të mirë, gjithashtu bëhemi më të vetëdijshëm për gjendjen e të tjerëve. Nga ana tjetër, ne forcojmë empatinë dhe gatishmërinë për të ndihmuar ata që kanë nevojë. Ndihma për të tjerët në fund të fundit shërben si një forcim i egos sepse kur ne ndihmojmë shpesh të ndjehemi më mirë, gjithashtu (Batson, Ahmad, & Stocks, 2011).

Ju keni ndjenja të kontrollit të zvogëluar. Shumë njerëz, veçanërisht në kulturat e Amerikës së Veriut, ndjehen të pavarur dhe besojnë se mund të përcaktojnë se çfarë do të arrijnë dhe si do të lundrojnë në jetën e tyre. Të përshkruara si besime të kontrollit të jashtëm nga psikologët, ne jemi tani në një periudhë ku edhe përpjekjet tona më të mëdha dhe besimi i jashtëzakonshëm mund të sfidohen dhe rrjedhin nga klima infektive globale. Perceptimi i kontrollit është zhdukur. Megjithë sfidat e jashtme, ne ende mund të promovojmë ndryshimin personal dhe të mbetemi nën kontroll duke konsideruar qasje të ndryshme. Për disa, kjo mund të jetë një kohë e introspeksionit të thellë dhe një periudhë ringjalljeje kur ne rivlerësojmë rrjedhën e jetës sonë për të orkestruar ndryshime pozitive pasi të ketë mbaruar kriza.

- SPONSOR -Smiley face