Artikull nga dr.Riselda Sejdiu

- SPONSOR -Smiley face

Të qenit i lumtur është një gjendje subjektive, emocionale, e cila shpesh është më pak intensive dhe më pak e mundshme të stimulohet nga një stimul i veçantë sesa ndjenja emocionale.

Humori zakonisht ndikohet nga cilësia dhe sasia e gjumit dhe ushqimit. Po në lidhje me veshjet na prek? Po në lidhje me pazarin?
A ka të bëjë marrëdhënia mes rrobave që veshim dhe sa të lumtur ndihemi,  me  gjendjen tonë psikologjike?

Unë mendoj se pritjet tona formojnë përvojën tonë në botë. Nëse mendojmë se si ndihemi  të veshur me një veshje më të thjesht, ne mendojmë automatikisht që ne nuk tërheqim vëmendjen dhe ndjehemi të njëjtë, është ndjenja e njëjtë si një veshje që e ke veshur më shumë se 100 herë …

Pritjet tona mund të kthehen në një profeci vetë-përmbushëse. Ky është besimi ynë në kuptimin simbolik të asaj veshje që mund të ndikojë në perceptimet dhe rezultatet tona kur e veshim atë.

Për ta thënë hapur, nëse ndihemi mirë në atë që veshim më shumë se 100 herë, ne kemi mundësinë për të kuptuar tek vetja se kjo gjë nuk na përbën problem dhe veshja në këtë rast   nuk  na ndikon në humor.

Kjo është reflektuar përsëri tek ne gjatë ndërveprimeve tona dhe mund të forcojë drejtimin e disponimit tonë. Rrjedhimisht, nuk ka gjasa që veshja vetë të përdoret për menaxhimin e humorit.

Përkundrazi, duket se fuqia e modës dhe veshjes qëndron më pak në vetvete, dhe më shumë mbi vlerat, besimet, supozimet dhe pritjet e të paditurit.

Mendoj se nëse nuk jemi në një gjendje të mirë psikologjike, zgjedhjet tona të veshjeve shpesh janë të parëndësishme për ne.

Megjithatë, kur jemi në shëndet të mirë psikologjik, shpesh zgjedhim të negociojmë dhe të komunikojmë identitetin tonë nëpërmjet veshjeve tona. Për shembull, mund të duam të veshim artikuj të veçantë sepse kujtojmë rezultate të mira kur i veshim ato së pari dhe kështu na ndihmojnë të ndjehemi të sigurt.

Siç u diskutua më lart, kjo reflektohet në ndërveprimet tona me të tjerët, duke përforcuar dhe forcuar besimin tonë.

A mund ta quajmë veten të lumtur kur ne jemi të veshur me marka të shtrenjta?

Edhe pse ka një industri të tërë të ndërtuar rreth stilit të shtrenjtë apo markave, kjo nuk do të thotë se veshjet e shtrenjta ndryshojnë humorin tonë ,mund të japin një kuptim tjetër përsa i përket ndjenjave të përkohëshme , por nuk besoj se janë të lidhura me lumturinë apo humorin.

Në fund të fundit, a është më e ndërlikuar se kur mendojmë  se veshja mund të ketë një forcë kaq të madhe në mendjen tonë apo si ndikon psikologjikisht …?
Perceptimet tona për pamjen e jashtme sigurisht ndikojnë në disponimin tonë dhe psikologjikisht, por ndryshojnë sipas kontekstit që shohim, këtu qëndron problemi.

Ne në fund të fundit ndikohemi nga e bukura dhe këtë nuk e ndryshojmë dot as faktin sesi mendja jonë nxitet drejt saj ,por humorin tonë nuk mund ta arrijmë kurrë ta drejtojmë nëpërmjet veshjes …

Unë nuk do arrij kurrë ta besoj këtë, gjithmonë besoj se humori vjen atëherë kur shumë element  bashkëveprojnë mirë dhe nëpërmjet saj ne mund të ndihemi në humor për tu veshur dhe për të zgjedhur atë që duam…Së bashku këto gjetje na lejojnë të sfidojmë idenë se veshjet apo pamja jonë e jashtme  shoqërohet me një emocion të veçantë që  mund të na bëjë të ndiejmë humorin e përditshëm./mulliri.al

- SPONSOR -Smiley face