Gjigandi britanik “The Guardian” i ka kushtuar një hapësirë të saj malësive të Shqipërisë, Kosovës dhe Malit Zi duke përshkruar nëpërmjet një reportazhi
të shkruar nga një gazetar ekspeditash.

Në këtë artikull shpalosen bukuritë e alpeve shqiptare në pikat e takimit me ato të Kosovës dhe të Malit Zi, si dhe kulturën e mikpritjen e vendasve.

- SPONSOR -Smiley face

Artikulli i Plote i “The Guardian” 

Mirë se vini në Malet e Mallkuara. Ky është vendi ku argëtimi fillon, Arditi, udhëzues shqiptar.

Nëse kjo tingëllon mjaft e plotë në letër, kjo është për shkak se ajo është mjaft e plotë në praktikë. Por ka shumë për itinerarin sesa çanta e shpinës. Pjesa më e madhe e ecjes ndjek një gjurmë të vazhdueshme 33 miljesh përgjatë kufijve verior të Shqipërisë, kryqëzim midis vendeve pa asnjë pikë kontrolli të pasaportës. Me shikueshmëri të pamjaftushme të bllokuar nga majat e Kosovës, në fund të javës arrin të kuptosh se pse rajoni të tërheq dhe të bën të dashuruar me natyrën. Ky është një xhep i mrekullueshëm i Evropës.

Ecja fillon disa orë me makinë në jug, me një ngritje të pikës më të lartë të Shqipërisë, 2,751 m mali Korabit. Shërben si një nxemje në shëtitjen kryesore të javës, ngjitja është një mund I rëndë dhe i nxehtë. Shpatet janë plot me karkaleca dhe zhapikë. Me veshtirësi ne arrijmë të kalojmë vetëm barinjtë, por vetëm pak më lart se ato. Ka shtresa bore në majat më të larta. Panorama zbulon valëzimet e luginave të Maqedonisë perëndimore.

Ecja e Korabit zgjat përgjatë gjithë ditës. Radomira, fshati ku ne e fillojmë fillojmë dhe mbarojmë ecjen, është një grup kulmesh të larta, ka birrë të lirë dhe rrugë të pashtruara. Të gjitha rrubinetat e banjës janë të hapur dhe  rrjedhin ujë gjatë gjithë kohës, madje një vendas me tregon se as hidrauliku nuk mund të iu vendosë rrubinet nga presioni që uji ka këtu. Dhe si uji, vazhdojmë të ecim. Deri në mbrëmje ne kemi mundësinë të kapin autobusin në Kosovë,  dhe më pas të gatshëm për të filluar ngjitjen.

- SPONSOR -Smiley face